Video

Aktualne novice

Klamidija - Tihi krivec neplodnosti
Okužba s klamidijo je zelo razširjena bolezen. Če se je ne zdravi, lahko trajno poškoduje reproduktivne organe in celo privede v neplodnost.

Smatra se, da bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) povzroči kar 30 odstotkov spolno prenosljivih bolezni. Ta okužba je poznana tudi kot 'tiha bolezen', saj celo v 70 do 80 odstotkih primerov ne prepoznamo simptomov, zato okužena oseba niti ne ve, da je bolna.

Klamidija se prenaša s spolnim odnosom z obolelo osebo, vključno z analnim in oralnim odnosom, ter tudi z vaginalnim porodom, saj se lahko z okužene porodnice prenese na novorojenčka in povzroči zaplete, kot sta konjunktivitis in vnetje pljuč. Če se klamidije ne zdravi, lahko okužba trajno poškoduje spolne organe in izzove sterilnost tako pri ženskah kot moških.

Vsaka spolno aktivna oseba lahko zboli za klamidijo, tveganje pa se poveča, ko gre za več partnerjev. Zato je nujno, da vse spolno aktivne osebe enkrat letno opravijo test za klamidijo, čeprav same ne opazijo kakšnih simptomov.


Klamidija pri ženskah

Statistične raziskave kažejo, da v primeru okužbe 70 do 80 odstotkov obolelih nima nikakršnih simptomov. Neka raziskava je potrdila, da celo trije odstotki odraslih med 18 in 35 letom boleha za nezdravljeno klamidijo, kar kaže na nujnost preventive in rednih ginekoloških ter uroloških kontrol.

Najpogostejši simptomi klamidije so pekoč občutek med uriniranjem, obilnejši izcedek iz nožnice (rumenkast, gostejši in lepljiv), bolečine v spodnjem delu hrbta, nenavadna bolečina med spolnim odnosom, vaginalne krvavitve med ciklusom.

Pri 30 do 50 odstotkih žensk se okužba s klamidijo izkaže tudi z vnetjem materničnega vratu, pospremljenim s povečanim vaginalnim izcedkom, vnetjem sečevoda z motnjami pri uriniranju (pekoč občutek in bolečina).

V primeru širjenja okužbe na jajcevode in jajčnike nastane vnetje medenice (PID;pelvic inflammatory disease) z bolečinami in napetostjo v spodnjem delu trebuha, povečanim vaginalnim izcedkom, nepojasnjene krvavitve in boleč spolni odnos, pospremljen s slabostjo in bruhanjem. Posledica nezdravljene okužbe je neprehodnost jajcevodov, torej neplodnost (v približno 10 odstotkih primerov) in povečano tveganje za nastanek izvenmaternične nosečnosti.


Klamidija pri moških


Pri moških se okužba s klamidijo izkaže s simptomi: izcedek svetle barve iz penisa, občutek nelagodja v sečevodu ali spodnjem delu trebuha, in to najpogosteje v jutranjih urah, vneti in otekli testisi, včasih neprijetno srbenje okoli glavice penisa. Če so simptomi medli in nejasni, najpogosteje ostanejo nezdravljeni. Pri 50 odstotkih moških lahko bolezen izzveni brez kakršnih koli težav.

Okužba s klamidijo je zelo razširjena bolezen. Preverili smo, kako se lahko pred njo zavarujete, kako se postavi diagnoza ter kako poteka zdravljenje.


Preventiva

Glede na to da okužena oseba tedne, včasih tudi mesece ne ve, da je prenašalec, se v svetu veliko pozornosti namenja preprečevanju širjenja klamidije. V skladu s tem so priporočljive naslednje preventivne mere:

     - Uporaba kondoma pri vsakem spolnem odnosu.

     - Spolna abstinenca, če obstaja sum, da je oseba okužena.

     - Obveščanje partnerja o okužbi, da se ga vključi v zdravljenje.

     - Izogibanje spolnim odnosom med zdravljenjem in kmalu za njim, dokler se s ponovnim testiranjem ne potrdi, da sta oba partnerja zdrava.

     - Zmanjšanje številka spolnih partnerjev.

V nekih razvitih deželah se priporoča, da se enkrat letno testirajo vse spolno aktivne ženske do 25. leta, ter tudi starejše (če imajo novega partnerja ali več njih) in nosečnice.


Kako se postavi diagnoza?

V primeru okužbe s klamidijo je izjemnega pomena natančna in hitra diagnoza. Kot večina drugih bakterij in virusov niti klamidije ne moremo odkriti s testom PAPA. Če zdravnik opazi obilnejši izcedek ali spremembe na materničnem vratu (ranice), opravi poseben test za klamidijo, ki vključuje analizo brisa z materničnega vratu. Testiranje se priporoča tudi osebam, ki imajo v anamnezi sterilnost.

Najbolj zanesljivi so tako imenovani testi NAAT – odkrijejo genetski material klamidije iz telesnih tekočin, krvi ali urina. Glede na to da so precej dragi, se jih redkeje opravlja, za razliko od testa fluorescentne detekcije antigena (DFA), ki je precej zanesljiv (po zdravljenju lahko pokaže lažno pozitiven rezultat, saj odkriva antigen in aktivne celice), hiter in relativno poceni. Kot vzorec se vzame bris materničnega vratu ali sečevoda.


Zdravljenje

Zdravljenje klamidije je precej enostavno, zajema pa uporabo antibiotikov. Med terapijo mora obolela oseba določen čas spolno abstinirati, saj lahko okuži partnerja, ki bi kasneje bolezen ponovno lahko prenesel na njo.

Zdravljenje z antibiotiki je uspešno, terapija pa v povprečju traja od dva do tri tedne. Potem se naredi tri- do sedemdnevni odmor in ponovno vzame bris. Če je negativen, se pacienta naroči na kontrolo čez šest mesecev do enega leta. Šele ko so negativni vsi rezultati analiz, se lahko reče, da je oseba ozdravljena.

Pomembno je, da se oboleli natančno drži navodil zdravnika in da terapijo upošteva do konca, saj bi se v nasprotnem primeru okužba lahko ponovila.

Nezdravljeno vnetje lahko privede do motenj delovanja spolnih organov, sterilnost moških in žensk ter izvenmaternično nosečnost ali predčasni porod.

1 komentar: