Video

Aktualne novice

Okužba brez značilne rdečineKlopi po svetu in vse bolj v Evropi so okuženi z novo bakterijo, ki po ugrizu z njo okuženega klopa povzroča novi tip borelioze.

To vrsto okužbe je zelo težko prepoznati, bolezen pa je resna in jo je treba zdraviti. Ker po piku na koži človeka ne nastane značilna rdečina, je trd oreh tudi za zdravnike. Pri nas z njo okuženih klopov in primera te bolezni še niso odkrili.

Že avgusta se je razširila vest o novem tipu borelioze, ki jo prenašajo z novo vrsto bakterije okuženi klopi.


Bolezen se že širi


Da se bolezen širi v Evropi, je na podlagi poročila ScienceNordic zapisala spletna stran Preslica, kjer omenjajo, da se je na severu Evrope pojavila nova oblika limske borelioze, ki jo prenašajo klopi.

Pri okužbi z novo odkrito bakterijoBorrelia miyamotoi se pri okuženem človeku ne razvijejo več tipični znaki (rdeč kolobar), zato je okužbo težko odkriti. Če bolezni ne zdravimo, so posledice lahko enako hude kot pri okužbi z običajno borelijo.


Bakterija se hitro širi po Evropi, Aziji in Severni Ameriki.

Prve bolnike so že odkrili na Nizozemskem, v Rusiji, na Japonskem in v Združenih državah Amerike. V Evropi so klope z novo bakterijo že odkrili v Angliji, Nemčiji, Franciji, Švici, Poljski, Švedski, Estoniji, Češki in na Nizozemskem,” poroča Preslica. “Pri okužbi z novo bakterijo se pojavijo visoka telesna temperatura in bolečine v mišicah, ki trajajo nekaj dni, nato oboje mine.

Po desetih dnevih se ponovno pojavijo bolečine in visoka temperatura. Izpuščaj oziroma rdeči kolobar okoli mesta ugriza klopa se običajno ne pojavi, zato je zelo težko prepoznati to obliko borelioze. Posledice nezdravljene bolezni so lahko zelo hude in vodijo v hude poškodbe živčnega sistema.


Za kakšno bolezen gre?

Za pojasnila smo zaprosili Majo Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pravi, da gre za bakterijoBorrelia miyamotoi, ki so jo odkrili leta 1994 na Japonskem v določeni vrsti klopa (Ixodes persulcatus) in v majhnih glodalcih, ki so običajen rezervoar borelij.

Kasneje so v ZDA in v nekaterih državah EU to vrsto borelij našli še v drugih vrstah klopov, tudi v klopu, imenovanem Ixodes ricinus. “Ta je najbolj razširjen tudi v Sloveniji,” omenja.

Stroka je Borrelio miyamotoi kot povzročiteljico vročinske bolezni pri ljudeh, ki po poteku spominja na povratno mrzlico, odkrila leta 2011 na Japonskem, v Rusiji in ZDA ter na Nizozemskem. “V drugih državah EU primera okužbe pri ljudeh še niso potrdili, čeprav so prisotnost tovrstnih borelij že potrdili v klopih v Češki, Danski, Angliji, Estoniji, Franciji, Nemčiji, Poljski, Švedski in Švici.


Kaj pa v Sloveniji?


Tudi pri nas so opravili raziskave o prisotnosti Borrelie miyamotoi v klopih in majhnih glodalcih.“Raziskovalci Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) v Ljubljani so to borelijo za zdaj našli zgolj v dveh vzorcih majhnih glodalcev (od približno 300 preiskovanih).

Klinika za infekcijske bolezni v Ljubljani je v sodelovanju z IMI skušala potrditi okužbo z Borrelio miyamotoi pri bolnikih, ki so jih zdravili zaradi vročinske bolezni in so navedli, da jih je pred tem pičil klop. A doslej pri nobenem od testiranih bolnikov niso potrdili okužbe z Borrelio miyamotoi.


Lastnosti bolezni

Borrelia miyamotoi povzroča vročinsko bolezen, ki jo spremljajo utrujenost, glavobol, bolečine v sklepih in mišicah. Podobno kot pri povratni mrzlici traja povišana temperatura nekaj dni, stanje se izboljša, potem se vročina povrne in ponovno traja nekaj dni.

Takih ponovitev je lahko več. Večina opisanih primerov ni imela spremembe na koži (rdečega obročastega izpuščaja), značilne za okužbo z Borrelio burgdorferi (povzročiteljico Lymske borelioze),” opisuje Maja Sočan. “Pri večini bolnikov bolezen izzveni, hitreje pa mine, če jo zdravijo z antibiotiki. Okužbo z borelijami preprečimo tako, da zmanjšamo verjetnost za vbod klopa. Zato se je treba pred odhodom v naravo natreti z repelenti. V rpimeru ugriza klopa ga je treba čim prej odstraniti.

Stroka priznava, da je poznavanje okužbe z Borrelio miyamotoi še omejeno, saj je bila šele nedavno odkrita. V Sloveniji še niso prepoznali bolnika s to infekcijo.

Ni komentarjev