Video

Aktualne novice

ZAHRBTEN VIRUS: V Evropi znova otroška paraliza?V Ukrajini so odkrili dva primera otroške paralize, kar sta prva primera te bolezni v Evropi po letu 2010, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Zbolela sta desetmesečni dojenček in štiriletni otrok iz pokrajine Zakarpatje na jugozahodu Ukrajine, ki meji na štiri članice Evropske unije. To sta prva nova primera te nevarne bolezni v Ukrajini po letu 1996 in prva v Evropi po letu 2010. V WHO sicer ocenjujejo, da so možnosti za nadaljnje širjenje bolezni izven Ukrajine majhne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Zdravstvene organizacije na pomoč Ukrajincem

V WHO in v Unicefu so že napovedali, da bodo pomagali ukrajinskim oblastem pri boju z virusom, zlasti pri okrepitvi cepljenja otrok. V ukrajinskem zdravstvenem ministrstvu so priznali, da imajo že vse od leta 2008 težave s cepljenjem otrok v državi; le polovica naj bi jih bila polno imunizirana pred otroško paralizo in tudi drugimi otroškimi boleznimi, za katere obstajajo cepiva.

Otroška paraliza običajno prizadene otroke do petih let starosti. Lahko privede do trajne paralize, neredko pa tudi do smrti.


V zadnjih desetletjih močan upad bolezni


Po podatkih WHO se je sicer število primerov otroške paralize od leta 1988 zmanjšalo za kar 99 odstotkov. V letu 2013 so jih v svetu zabeležili le 416, medtem ko je leta 1988 virus okužil več kot 350.000 ljudi.

Bolezen je sicer še vedno endemična v Afganistanu, Nigeriji in Pakistanu, lani pa se je začela vračati tudi v od vojne razdejano Sirijo.

Ni komentarjev