Video

Aktualne novice

Dežna plesen pri konjihKaj v resnici je dežna plesen?

Dežna plesen, v angleščini tudi Rain Rot je v največ primerih med pogostejšimi bakterijskimi kožnimi infekcijami pri konjih. Dermatophilus congolensis organizmi, ki jo povzročajo, se razvijajo in množijo v toplih in vlažnih vremenskih pogojih, vendar jih ne smemo zamenjati z glivicami. Kljub temu, da stanje za konja ni ogrožajoče, pa zahteva posebno nego.


Prepoznavanje dežne plesni?

Dežno plesen boste prepoznali po značilnih krasticah ali krogcih brez dlake. Pri krtačenju lahko konju na prizadetih območjih dlaka odpada v šopkih, pod odpadlo dlako ali krasto pa ostane koža rožnate barve.

Na koži se pojavijo suhe izbokline.

V začetnih fazah dežne plesni boste na konjevi koži začutili le majhne izbokline. Če se želite prepričati ali gre za dežno plesen, ali pa morda kakšno drugo obolenje, pokličite veterinarja, ki bo konju odvzel ostružek in ga pregledal pod mikroskopom.


Kje največkrat napade dežna plesen?

Mesta, ki jih najpogosteje napade kožna plesen so; hrbet, križ, noge-še posebej belo obarvane noge, ušesa, področje okrog oči, področje okrog gobca-na tem predelu so občutljivi zlasti konji z veliko beline.


Pogoji za razvoj dežne plesni

Dežna plesen je prenosljiva, ostali konji pa se z bakterijo okužijo preko opreme že okuženega konja, z dotiki, kužna pa je lahko tudi vsaka površina, ki je bila v stiku z obolelim konjem.

Visoka temperatura zraka in vlažnost.

Konj se z bakterijo okuži preko praske ali ureznine, preko katere organizmi stopijo v povrhnjico kože.

Slaba higiena v hlevu; vlažni boksi ter slaba ventilacija.


Zdravljenje dežne plesni

Dlaka iz prizadetega mesta odpada v šopih.

Vaš prvi korak je, da prizadeta mesta obrijete, saj Dermatophilus congolensis organizmi ne marajo kisika.

Ko je konj obrit odstranite vse krastice. Za konja je lahko to opravilo boleče zato bodite nežni in potrpežljivi. Krastice navlažite, da se zmehčajo in jih počasi odstranite. Kožo takoj obrišite do suhega.

Kljub temu, da koža deluje izsušena, pa na prizadeta mesta ne nanašajte mazil, saj bodo znova vzpostavila vlažne in idealne pogoje za razvoj bakterij.

Konja operite z koloidnim srebrom ki bo uničil škodljive organizme.

Koloidno srebro uničuje glivice in bakterije ter ščiti kožo pred vdorom novih organizmov.

Konja nastanite v suh, dobro zračen prostor, kjer bo ločen od ostalih konj.

Opremo, ki je bila v stiku z okuženim konjem očistite in razkužite z koloidnim srebrom. Preventivno razkužite tudi opremo ostalih konj v hlevu.

Z razpršilom za dezinfekcijo razkužite opremo ter hlev.

V hudih primerih, ko je infekcija že prodrla v globlje plasti kože, mora konj prejeti antibiotike za krepitev imunskega sistema.

Kožo konja bo obvaroval pred nastankom novih bakterijskih okužb, hkrati pa spodbudil rast nove dlake ter zdravljenje kože.

Ni komentarjev