Video

Aktualne novice

Glivično vnetje nožnice in bakterijska vaginozaKako se za vedno znebiti vaginalnega glivičnega vnetja?

Vaginalno glivična Infekcija, znana tudi kot kandidoza, je pogost ženski pojav. Vnetje povzročajo glivice Candide. Povezujejo jo s simptomi kot intenzivno srbenje, otekanje in draženje.

Raziskave kažejo,da vsaka tretja od štirih žensk doživi glivično okužbo na neki točki v svojem življenju. In če ste v preteklosti že imeli probleme z glivično okužbo, imate večjo možnost, da se vam ponovi.

Okužba se lahko širi tudi s spolnim stikom, čeprav je ne štejemo za spolno prenosljivo bolezen. Zdravljenje vaginalno glivične okužbe je dokaj preprosto, odvisno pa od tega, kako hude oblike je.


Kaj sploh povzroča vaginalno glivično okužbo?

Zavedati se morate, da je rod kvasovk Candida naravno prisoten mikroorganizem, ki živi v vašem vaginalne področju. Njen razrast prepričujejo dobre bakterije imenovane Lactobacillus. Vendar pa nam te dobre bakterije ne morejo pomagati, če obstaja neravnovesje v našem sistemu. In ravno to uničeno ravnovesje, ki smo ga v preteklih člankih večkrat omenili, vodi k pretirani razrasti kandide, ki povzroča simptome vaginalno glivične okužbe.

Večina vnetij povzroča Candida albicans - poseben sev kvasovk. Ta okužba je ozdravljiva. Če imate težave s ponavljajočimi okužbami in nimate uspeha s konvencionalnim zdravljenjem, je lahko krivec drugačna različica seva Candida. (pričakujte članek v prihodnosti o različnih sevih Candide) Laboratorijsko testiranje za kandido, ki ga lahko opravi vaš zdravnik, je najzanesljivejši način ugotoviti kateri sev vam povzroča težave.

Neravnovesje, ki omogoča razraščanje kandide, je lahko posledica:

     - Antibiotikov (znižujejo naravno količino lactobacillus in ostalih dobrih bakterij v nožnici ter
       črevesju)

     - Nosečnost

     - Nekontroliran diabetes

     - Šibki imunski sistem

     - Slabe prehranjevalne navade, vključno z veliko hrane, ki je procesirana ali vsebuje sladkorje

     - Hormonsko neravnovesje v bližini vašega menstrualnega cikla

     - Pomanjkanje spanja


Simptomi vaginalno glivične okužbe

Vaginalno glivična okužba ima stalen spisek simptomov. Neposreden vpliv na to, kako hudi so vaši simptomi, je po navadi čas, kako dolgo pustite vašo glivično okužbo ne ozdravljeno.

Pogosti simptomi vključujejo:

     - Srbenje

     - Pekoč občutek

     - Velike ali majhne količine izcedka iz nožnice, pogosto je belkasto siv in gost (čeprav obstajajo
       tudi časi, ko je lahko izcedek voden)

     - Bolečina med seksom

     - Splošna, konstantna bolečina

     - Izpuščaji


Pridobiti diagnozo za vaginalno glivično okužbo

Okužbe te vrste so preproste za diagnosticiranje. Zdravnik običajno najprej pridobi informacijo o vaši zdravstveni zgodovini. Ta jim bo povedala ali ste že imeli v preteklosti probleme z okužbami te oblike. Običajno zdravnike tudi zanima, če ste kdaj imeli spolno prenosljivo bolezen.


Zdravnik vam bo pregledal vašo vagino in njeno okolico, da vidi, če obstajajo zunanji znaki okužbe. Pregledal bo tudi vašo vaginalno steno in maternični vrat. Glede na to, kaj bo vaš zdravnik odkril, bo tudi vzel bris in ga poslal v laboratorij za potrditev. Testi so običajno narejeni samo za ženske, ki imajo redno glivične okužbe ali pa okužbe, ki nočejo izginiti.

Najboljši način za zdravljenje vaginalno glivičnih okužb je, da sploh preprečimo njihov pojav !

Vsekakor je najboljši način za zdravljenje okužbe, da poskrbimo, da je sploh ne dobimo. Najvažnejša načina sta dobra dieta z veliko probiotiki (v obliki hrane ali prehrambenih dopolnll), kjer je vaš jedilnik v večini sestavljen iz sveže zelenjave, mesa ter manjših količin prilog, ki vsebujejo škrob ter sladkorje, ter seveda pravilna nega intimnega področja.


Naravne in alternativne rešitve za vaginalno glivične okužbe

Te okužbe lahko zdravite z naravnimi zdravili, če želite, da se izognete agresivnim zdravilom na recept. Nekaj priljubljenih naravnih sredstev:

     - Olje čajevca

     - Česnove vaginalne svečke

     - Uživanje jogurta oralno ali vstavljenega direktno v nožnico

     - Koloidno srebro


Seveda bodite pozorni, kaj vam govori vašo telo. Poslušajte nasvet zdravnika. Če imate hudo obliko, bo sigurno potrebna pomoč zdravil na recept.


Kako preprečiti vaginalno glivično okužbo

V mnogih primerih boste točno vedeli, kaj je privedlo do vaše glivične okužbe. Na primer, nekatere ženske doživljajo te okužbe vsakič, ko jemljejo antibiotike. Z ugotovljenem, kateri dejavniki so vaša šibka točka, boste lahko preprečili prihodnje okužbe.

Tukaj je seznam parih metod preprečevanja, najbolj usmerjenih na izogibanje rasti bakterij v bližini vagine:

     - Izognite se nošenju ozkih hlač, najlonk, hlačnih nogavic, ali gamaš

     - Izogibajte se uporabi ženskega dezodoranta ali dezodoranta tamponi / vložki

     - Ne sedite v mokrih oblačilih, zlasti kopalkah

     - Jejte dobro uravnoteženo prehrano

     - Jejte jogurt ali pa dopolnila s probiotiki

     - Nosite naravna vlakna, kot so bombaž, lan ali svila

     - Izogibajte se sedenju v jacuzziju oz. javnih kopališčih

     - Perite perilo v vroči vodi

1 komentar:

  1. Glivično vnetje nožnice doživi v svojem življenju skoraj vsaka ženska, tale članek je zelo poučen, ker kratko in jedrnato razloži vsa pomembna dejstva. Intimna nega je seveda zelo pomembna, saj v pretirani želji po čistoči naredimo več škode kot koristi.

    Karmen

    OdgovoriIzbriši