Video

Aktualne novice

Vpliv plesni na zdravje - klimatske napraveBolezni v hiši ali stanovanju so lahko povezane z resnim problemom kakovosti zraka v njem. Področje je mogoče opisati kot "bolezensko", predvsem zato, ker lahko ljudje, ki prebivajo v njem dalj časa, razvijejo simptome bolezni, kot so glavobol, solzenje, slabost, kožne bolezni in utrujenost.

Dejavniki, ki to povzročajo se razlikujejo in lahko vključujejo kopičenje onesnaženega zraka iz gospodinjskih izdelkov, gradbenega materiala, formaldehida, in delcev ki jih vdihujemo.

V vlažnem podnebju, so "bolne" hiše ponavadi hiše z resnim problem vlage. Vlaga ima pomembno vlogo tudi pri spodbujanju rasti in širjenja plesni. Plesni proizvajajo spore - drobna mešana "semena", ki lebdijo v zraku. Ko je dom močno onesnažen, se lahko na tisoče semen plesni odloži v vsak kubični centimeter zraka. Ko so ljudje večkrat izpostavljeni plesni, lahko to povzroči alergične simptome.


Kako klimatske naprave povzročajo težave z plesnijo?

Plesni, ki jih lahko vidimo, je zlahka identificirati zaradi njihove barve in vonja. Uravnavanje nizke vlažnosti v domačem okolju lahko pomaga preprečiti pojav plesni. Če pa semena plesni zaidejo v klimatski sistem, se lahko naselijo v cevovode klimatske naprave, skupaj z prahom in drugimi onesnaževalci, ki jih ne vidimo ali vonjamo.

To je najslabši možni scenarij, saj so kanalski sistemi v vlažnem podnebju inkubatorji za mikrobiološko škodljive snovi, kot so plesni in bakterije. S spreminjanjem visokih in nizkih pogojev vlažnosti, ki se redno pojavljajo v klimatskih kanalih med normalno uporabo klimatske naprave, pa bo plesen rasla, proizvajala semena in se razširila po vsej hiši.

Učinkovito filtriranje odigra veliko vlogo pri tem, da ostanejo kanali čisti. Če imate otroke, hišne ljubljenčke, rastline ali druga mala živa bitja v vašem domu, pri naslednji menjavi filtrov razmislite o nadgradnji na novejšo vrsto filtrov. Novejši filtri lahko odstranijo manjše delce in večje število delcev v primerjavi s starejšimi filtri iz steklenih vlaken.

Z zanemarjanjem čiščenja ali zamenjave filtrov, kopičenjem prahu in umazanije na filtru klimatske naprave, filtri povzročajo da zrak potuje mimo njih in v cevovod klimatske naprave nalagajo umazanijo in plesen.


Vlaga v zračnih kanalih

Vlaga v zračnih kanalih, je skoraj neizogibna, saj postane zrak, ki zapusti uparjalnik, nasičen, kot del normalnega procesa klimatske naprave. Če uporabljate vašo klimatsko napravo čez celo leto, ostane le malo časa za to nasičenost in tudi malo časa da bi se vlaga dejansko lahko izsušila.

Visoka vlaga lahko povzroči, da se vsaka umazanija prisotna v kanalu, strdi in zagotovi idealno okolje za rast plesni. Najboljši način za reševanje tega vprašanja je, da ali uporabljamo klimatsko napravo manj pogosto ali pa redno čistimo cevovode, da preprečimo strjevanje umazanije z vlago.


Čiščenje zračnih cevovodov

Obstaja veliko različnih metod za čiščenje cevovodov, ampak zato, ker so zračni kanali zelo kompleksni zaprti sistemi, je pogosto težko manevriranje opreme za čiščenje preko njih ali pa je tudi težko poiskati vsak poseben delček umazanije.

Večina metod vključuje uporabo sesalcev in motornih ščetk. Medtem ko lahko strokovnjak odstrani pošteno količino umazanije s temi orodji, je delo dolgotrajno in delavec je pogosto omejen s tem, kako daleč doseže njegova oprema. Dražja možnost čiščenja uporablja v bistvu isto načelo, vendar z večjo in zmogljivejšo opremo.

Ni komentarjev