Video

Aktualne novice

Tri vrste novih epidemij v bližnji prihodnostiV zelo bližnji prihodnosti se lahko nadejamo novih vrst virusov in epidemij, ki lahko k nam zaidejo tudi z množičnimi obiski turistov iz tujine.

Virusi o katerih govorimo so MERS, NIPAH in mrzlica Lassa, za katere svetovna zdravstvena organizacija še nima razvitega cepiva.


Na kratko o teh virusih

Virus MERS - virus bližnjega vzhoda - lahko ga imenujemo tudi drugače, kot bližnjevzhodni raspiratorni sindrom, povzroča odpoved ledvic in hudo pljučnico, učinkovitega cepiva s strani svetovne zdravstvene organizacije pa ne obstaja.

Simptomi: kašelj, občutek izčrpanosti, težave z dihanjem, visoka temperatura - znaki so zelo podobni gripi.

Do sedaj znanih smrtnih primerov je 93. Virus pa naj bi prišel na človeka od enogrbih kamel, ki jih je kar precej na bližnjem vzhodu.

Virus NIPAH - se prenaša iz netopirjev na prašiče in nato naprej na človeka. Tudi ta predstavlja resno grožnjo človeškemu zdravju, saj tudi za njega nimajo razvitega cepiva. Obstajali naj bi tudi dokazi da se lahko prenaša neposredno od netopirja na človeka in tudi iz človeka na človeka.

Za posledicami tega virusa je umrlo že več sto ljudi v Maleziji, Bangladešu in Indiji.

Mrzlica Lassa - je hemoragična mrzlica - virusna vročinska bolezen, ki jo spremljajo krvavitve ter prizadetost organskih sistemov.

Pojavlja se na področju Afrike, redko pa se z njimi okužijo evropski državljani, ki potujejo po tej celini.

Mrzlica Lassa pogosto povzroča trajno izgubo sluha, ki se pojavi kar pri eni tretjini ljudi, ki so zboleli za to boleznijo.


Ogrožena zdravstvena varnost na svetovni ravni

Znanstveniki opozarjajo svetovno javnost, da so lahko ti trije virusi zelo nevarni za splošno zdravje prebivalcev zemlje. Koalicija držav in nevladnih organizacij, združena v CEPI je zato v raziskave že namenila 430 milijonov evrov sredstev, s katerimi bi radi začeli raziskovati cepiva za to trojico virusov.

Na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu pa so voditelje iz celega sveta zaprosili še za dodatnih 470 milijonov evrov.


Farmacevtskim družbam pa ni v interesu da bi na novo razvijale cepiva in zdravila za te viruse, saj zaenkrat še ne predstavljajo večjega obsega, hkrati pa nočejo zapravljati ogromne količine denarja v razvoj in testiranja.

CEPI želi vseeno še pred morebitnim izbruhom in povečanjem smrtnosti pomagati pri razvoju zdravila oz. cepiva. Zahvaljujoč njihovi vztrajnosti sat se tem raziskavam pridružili dve večji farmacevtski podjetji in sicer Johnson & Johnson ter GSK.

Zavedati pa se moramo da lahko ti virusi zelo hitro mutirajo in postanejo zelo nevarni ljudem. Zato se moramo že prej preventivno zaščititi ter ojačati svoj imunski sistem.

Ni komentarjev