Video

Aktualne novice

Videoposnetek bakterije ki jo uniči delček koloidnega srebraZgornji videoposnetek prikazuje živo bakterijo v svojem naravnem habitatu, kateremu je dodano koloidno srebro.

Na posnetku narejenem s pomočjo elektronskega mikroskopa so vidni beli delci - nano delci srebra. Ko bakterija "poje" te delce, zelo hitro razpade, v manj kot dveh minutah, saj se njen obrambni mehanizem v tako hitrem času ne more dobro razviti.


Bakterija uničena s srebrnim delcem, ki je shranjen v njenih celicah, je smrtonosna tudi za druge bakterije. Srebrni nanodelci so vidni v bakteriji kot bele pike. Mrtva bakterija deluje kot spužva ki vase posrka srebrne nano delce. V okolju, v katerem se ta bakterija nahaja, so tudi druge bakterije ki enako kot mrtva bakterija posrkajo srebrne delce iz mrtve bakterije in tako se začne propad cele skupine bakterij in s tem tudi okužbe.

Raziskovalci ki so svoje ugotovitve objavili v znanstveni publikaciji "Scientific Report" so pisali tudi o ubijalski moči raztopine ki so jo ločili od mrtvih bakterij. Ko so pričeli z nizkimi koncentraciji srebrovega nitrata, ostanki raztopine niso bili dovolj močni, da bi z njo uničili naslednjo rundo bakterij.

To pomeni da bakterije dejansko posrkajo srebro iz raztopine, pravijo raziskovalci. Ko so pričeli z uporabo visokih koncentracij srebrovega nitrata, pa je raztopina ohranila svojo uničujočo moč skozi obe skupini bakterij, verjetno zaradi tega ker prva runda bakterij ni bila zmožna posrkati vseh srebrnih delcev.

To je pomemben vidik o srebru, o katerem se prej ni veliko govorilo, pravi molekularni mikrobiolog Simon Silver iz Univerze v Illinoisu, Chicago. Sam ni sodeloval pri tej raziskavi.


Ugotovitev bi lahko privedla do večje zmožnosti nadzora dolgotrajnega zdravljenja s srebrom. Zdravniki in bolnišnice se že zanašajo na vrsto medicinskih izdelkov s srebrno infuzijo - od povojev do katetrov - za preprečevanje širjenja bakterij.

Običajno se srebro uporablja za hude rane, srebrovi premazi na ročajih vrat pa zelo zmanjšajo klice in prenašanje bolezni. Potrošniki lahko sedaj celo kupujejo izdelke za zmanjšanje nezaželenih mikrobov doma, kot so s srebrom prepletene nogavice in pralni stroji, ki obleke dezinficirajo s srebrom.

Trenutno prevladuje ideja, da če hočeš imeti antibakterijski učinek skozi določeno življensko dobo, moraš pripravo za izdelavo srebrovih ionov izdelati na ta način, da deluje v celotnem času te dobe, pravi kemik nanomaterialov Robert Hurt iz Brown Univerze. Tudi Robert ni sodeloval pri tej raziskavi.

Dobro razumevanje "Zombi" učinka pri bakterijah bi lahko pripeljalo do boljših izvedb za takšne izdelke pravi Hurt. Na primer, inženirji lahko zdaj prilagajajo svoje izdelke, da ostanejo mrtve bakterije dolgo v okolici in s tem utrdijo svoje protimikrobne moči in zajezijo širjenje ostalih bakterij.

Navsezadnje "Zombiji" mogoče niso tako slabi.

Ni komentarjev