Video

Aktualne novice

Bolezen Aujeszkega - za pse nevaren virus potrdili tudi v Sloveniji


31. oktobra so lovci iz Lovske družine Gračišče na območju Gradina v bližini slovensko-hrvaške meje naleteli na divja prašiča in pri tem enega uplenili.

Zatem so v stik z njim prišli trije lovski psi dveh različnih lastnikov in ustreljeno žival obgrizli. S tem sta se okužila z zanju smrtonosno boleznijo Aujeszkega.

Eden od psov je začel kazati tipične bolezenske znake (močna srbečica, izcedek iz smrčka, nemirnost, razdraženost, težave z očmi,...) že v petek 2. novembra. Prvi je pognil, dan kasneje pa je lastnik bolezen zaznal tudi pri drugem psu, ki so ga veterinarji kasneje uspavali.

Lastnik tretjega psa ki je bil tudi v stiku z uplenjenim divjim prašičem pa bolezenskih znakov ni kazal.

Lovec je uplenjenega divjega prašiča odnesel domov in s tem ogrozil še domače živali, na katere bi se lahko bolezen prav tako prenesla preko dihal ali ust.

Divjega prašiča so našli pri lovcu v Cerkljah na Gorenjskem. Del trofeje so odvzeli za laboratorijsko analizo.

Ker je dogodek sprožil velik preplah v javnosti in med lovci, so nekateri v paniki odpovedali love na divje prašiče, saj niso imeli uradnih pojasnil, čeprav je Nacionalni veterinarski inštitut(NVI) bolezen pri dveh lovskih psih potrdil že v torek, 6. novembra.

Bolezen Aujeszkega je za pse smrtno nevarna. Prav tako je nevarna tudi za mačke. Žival se okuži z zaužitjem kužnega mesa. Zato je primerno da imate svoje ljubljenčke vedno na povodcu, da bi preprečili glodanje crkovine.

Veterinarji ki so dobili na zdravljenje prvega psa niso vedeli za katero bolezen gre. Imel je otečene oči, zdravili so ga s protibolečinskimi zdravili, a se nanje ni odzival. Praskal se je okrog oči, imel je krče, čez noč je bruhal kri, imel drisko, nato pa je poginil.

Naslednji dan je lastnik javil da ima enake bolezenske znake tudi njegov drugi pes in da sta bila oba v stiku z divjim prašičem. Med lovci je zavladal preplah, saj nihče ne ve koliko je okuženih divjih prašičev in kolikšna je nevarnost za lovske pse.

Ni komentarjev