Video

Aktualne novice

Koloidno srebro podaljša življenje rezanemu cvetjuKoloidno srebro podaljša življenje rezanemu cvetju

Bi si želeli da bi vaše rezano cvetje trajalo do dvakrat dlje, s cvetovi živih barv in brez venenja? V tem članku boste našli eleganten napotek ki resnično deluje. Dodajte malo koloidnega srebra vodi, v vazi s cvetjem, da preprečite rast mikrobov in ustavite bakterije pred kolonizacijo cvetnega stebla.

Izkušeni uporabniki koloidnega srebra izkoriščajo to tehniko že desetletja. Ta omogoča, da rezano cvetje uspeva dalj časa kot s katerim koli drugim znanim načinom ohranjanja svežega rezanega cvetja.

Sedaj obstaja tudi znanstveni dokaz, ki prikazuje, zakaj in kako deluje. Tukaj je zgodba ki je ne boste našli nikjer drugje ...

Pred nekaj desetletji, ko so neodvisni raziskovalci koloidnega srebra, kot so Mark Metcalf in drugi, pisali o številnih zdravilnih prednostih koloidnega srebra, je bil eden izmed fascinantnih dejstev, ki so jih izpostavili tudi to, da če dodamo koloidno srebro rezanemu cvetju v vazo, bodo rože trajale veliko dlje, kot cvetje, ki še ni bilo nikoli izpostavljeno srebru.

Kot je Mark Metcalf napisal v tistem času, leta 1996 v reviji »Perceptions«:

"Moj naslednji poskus je bil malo drugačen. Rezal sem cvetje na dvorišču in pustil enega na polici brez vode za štiriindvajset ur.

Ko sem ga pobral naslednji dan je bil povsem mlahav. Naredil sem nov rez na dnu stebla in ga dal v kozarec z visoko koncentracijo koloidnega srebra.

Vsak dan se je njegovo stanje izboljševalo. Tretji dan, je steblo spet oživelo, kot če bi bilo pravkar odrezano. Niti en cvetni list ni odpadel.

Drugi cvet, ki sem ga odrezal sem takoj postavil v navadno vodo. Veliko njegovih cvetnih listov je že odpadlo. Čeprav je bil cvet v vodi že od samega začetka, je že umiral.

Zdi se, kot da je nekaj v srebru, kar je vezano na samo jedro življenjskega procesa. "


Dokazana resnica

Ta nezanesljiva poročila so bila včasih spregledana s strani »mainstream« znanstvenikov in medijev. Vendar ne morejo ostati takšna v nedogled, ker od takrat so raziskovalci že večkrat potrdili, da so resnična.

Na primer, leta 2014, so znanstveniki iz Oddelka za vrtnarstvo na Ferdowsi Univerzi v Mashhadu, v Iranu, testirali hipotezo, da naj bi s srebrom obdelano rezano cvetje v vazi trajalo do dvakrat dlje kot neobdelano rezano cvetje.

Kar so odkrili je to, da se pri rezanem cvetju, bakterije v vazi hitro generirajo, in hitro kolonizirajo cvet, kjer so drobni mikro-cevni kanali v steblu cveta (podobno kot žile, pri ljudeh), ki prinašajo hranila in vlago do same glave cveta.


Toda v vazah kjer je prisotno koloidno srebro, se bakterijska rast dramatično zmanjša, in zato ostanejo mikro-cevni kanali odprti, podaljša pa se čas bakterijske kolonizacije. To omogoča da vlaga in hranilne snovi, učinkovito potujejo do stebla veliko dlje, kot pri nezdravljenem rezanem cvetju. Rezultat je bil lepo sveže cvetje, ki je trajalo do dvakrat dlje kot običajno.


Kot je bilo pojasnjeno na novinarski konferenci dne 21. avgusta 2014, iz Inderscience-a z naslovom "Rezano cvetje je bolj obstojno s srebrno nanotehnologijo":

"Ko porežete cvetje in ga vstavite v vazo z vodo, postane dovzetno za rast bakterij, ki skrajšajo čas vašega uživanja ob ​​cvetenju.

Nekaj ​​dodanih nanodelcev srebra v vodi, je lahko odgovor na daljšo življenjsko dobo rezanega cvetja, glede na raziskave, objavljene v reviji International Journal of Postharvest Technology and Innovation.

Ko stebla odrežemo in damo cvetje v vazo, bakterije začnejo kolonizirati odprte konce poganjkov in blokirajo kanale, skozi katere gre voda. To je glavni vzrok za kratko življenjsko dobo tudi za najbolj drago cvetje, kot so lilije, vrtnice in frezije.

Veliko cvetličarn zagotavlja majhen paket rastlinskih hranil vključno z njihovimi šopki, vendar to ne preprečuje, da stebla nebi postala blokirana z bakterijami.

Dodajanje kapljic gospodinjskega belila je morda koristen nasvet, vendar vsi ljubitelji cvetja ne želijo imeti vonja belila v vazi, ker bi ta uničil vonj cvetov.

Pred kratkim je skupina na Oddelku za vrtnarstvo na Ferdowsi Univerzi v Mashhadu, v Iranu, testirala srebrne nanodelce, ki so znani, da z antibakterijskim delovanjem, podaljšujejo življenjsko dobo cvetenja rezanim lilijam (Lilium orientalis cv. 'Šokantno').

Uporabili so suspenzijo srebrnih nanodelcev v vodi, na ravni 5, 15, 25, 30 delcev na milijon (ppm) in primerjali cvetlično življenje vzporedno z »nezdravljenim« cvetjem v vazi z vodo.

Seyed Hossein Nemati in sodelavci so ugotovili, da normalno cvetenje traja v povprečju nekaj manj kot teden dni. Pri nižjih koncentracijah srebrnih nanodelcev so podaljšali to obdobje za nekaj dni.

Pri koncentraciji 35 ppm se je pokazalo da so se njihovi cvetovi ohranili z dobro barvo in zdravimi cvetnimi listi za skoraj dvakrat toliko časa, kolikor pri normalnem cvetenju (manj kot 12 dni).

Analiza stebel in vode je pokazala, da je ta koncentracija srebrnih nanodelcev prekinila rast bakterij za največ časa, v primerjavi z normalnim cvetjem, kjer se je rast bakterij začela v prvih dveh dneh. "

[Več informacij: Nemati, S.H., Esfandiyari, B., Tehranifar, A., Rezaei, A. in Ashrafi, S.J. (2014) "Izboljšanje življenja v vazi in dejavniki rezanega cvetja pri Lilium orientalis šopku s srebrnimi nanodelci," Notulae scientia Biologicae.]


Višje koncentracije srebra delujejo bolje

V svoji študiji so klinični raziskovalci poudarili, da so vse štiri koncentracije srebrnih nanodelcev (5, 15, 25, 30 ppm) "bistveno izboljšale življenje rezanega cvetja v vazi" ampak tudi, da je večja koncentracija podaljšala življenjsko dobo za največ časa.

Raziskovalci so zaključili, "Zaradi svojih močnih antibakterijskih lastnosti, so srebrni nanodelci, dramatično orodje za podaljšanje življena rezanega cvetja."

Raziskovalci so tudi poudarili, da ni bilo, tudi pri najvišji koncentraciji ki se uporablja (to je 30 ppm), nobenih očitnih toksičnih učinkov na cvetje.

Še več. Sposobnost rezanega cvetja za absorbiranje hranil se je hitro zmanjšala pri cvetju v navadni vodi, ki ni imela dodatka srebrnih nanodelcev, medtem ko se je poraba hranil cvetov v vodi, zdravljenih s srebrnimi nanodelci med življenjsko dobo rezanega cvetja komaj kaj zmanjšala.

Po mnenju raziskovalcev se je sveža teža cvetja (v navadni vodi), ki niso bila zdravljena s srebrnimi nanodelci, močno znižala v obdobju nekaj dni, medtem ko so s srebrnimi nanodelci obdelane rože "ohranile svežo težo pri visokih vrednostih".

Na kratko. Raziskovalci so ugotovili, da višje koncentracije srebrnih nanodelcev, ki se uporabljajo v vazi z vodo, povzročajo veliko manjšo rast mikrobov. To pa je povzročilo precej nižjo bakterijsko kolonizacijo in "zamašitev" v steblu cveta (kanalov v steblu, ki prinašajo hranila v cvet same glave cveta).


Druge klinične študije

Še ena klinična študija, tokrat od kitajskih raziskovalcev, prav tako potrjuje podaljšanje življenja rezanega cvetja s srebrom.

Strokovnjak na področju vzgoje vrtnic g. Robert B. Martin, iz Pacific Rose Society, jo razlaga takole:

"Zavedajoč se porasta razvoja nanotehnologije, kot tudi uporabe srebra za ohranitev rezanega cvetja, sem bil zelo navdušen, ko sem v članku najnovejših raziskav vrtnic v januarski / februarski izdaji revije American Rose iz leta 2011, prebral opravljeno raziskavo petih kitajskih raziskovalcev z naslovom "Nano-srebrno impulzno zdravljenje izboljša lastnosti vode v zvezi z rezanimi vrtnicami ti. »Movie Star«".

Študija se je pojavila v nedavni izdaji znanstvene publikacije »Postharvest Biology and Technology«.

Po povzetku članka, traja življenje rezanih vrtnic sorte "Movie Star", ki so dane v vazo z deonizirano vodo, običajno le 9 do 10 dni, ne glede na zrelost cvetov ob žetvi.

Vendar, ko so bile te rože postavljene v nano-srebrno raztopino za 24 ur in nato ohranjene v nizki raztopini koncentracije nanosrebra, se je življenje rezanega cvetja v vazi podaljšalo za dodatnih 11,8 dni.

Nadaljnja preiskava je pokazala, da srebrova raztopina ne le,da omili vaskularno blokado z bakterijsko povzročeno okužbo ampak tudi inhibira stomatalno prevodnost, tako da je preostanek vode v rezanih vrtnicah bistveno bolj uravnotežen.

Preprosto povedano, je bilo življenje vrtnic v vazi, zdravljenih z raztopino nanosrebra podaljšano od približno 9 dni do več kot 20 dni, predvsem zato, ker srebro inhibira bakterijske okužbe. "

Še enkrat lahko vidimo, da klinične raziskave dokazujejo, da bo sveže rezano cvetje trajalo do dvakrat toliko časa, če se srebro uporablja za zdravljenje rož.

Ni komentarjev