Video

Aktualne novice

Koronavirus in sonce: lekcija iz pandemije gripe iz leta 1918


Prestrašeni ljudje po vsem svetu čakajo na novico o izbruhu koronavirusa, ki še naprej prinaša smrt.

Prvi primer Covid-19 je bil ugotovljen pred več kot tremi meseci, doslej pa je umrlo na tisoče ljudi, zaradi česar so bile zaprte številne države.

Koronavirus je zdaj svetovni predmet pogovorov in ljudje brskajo po informacijah, ki bi jim lahko pomagale preprečiti njegovo širjenje.

Prejšnji mesec je predsednik Donald Trump javnosti zagotovil, da bo koronavirus »odšel aprila«, ko bodo začele prihajati toplejše temperature. 

Nekateri zdravstveni strokovnjaki so sumili njegovo napoved in trdili, da ne moremo biti prepričani, da bo virus poleti prenehal okuževati ljudi in da ne bo izginil.

Ni dokazov, da lahko izpostavljenost soncu uniči koronavirus, vendar obilo dokazov kaže, da virusi, vključno s človekovimi koronavirusi, ne marajo toplote.

Dr Richard Hobday, neodvisni raziskovalec na področju nadzora nad okužbami, javnega zdravja in oblikovanja zgradb, prav tako meni, da bi lahko pomagala sončna svetloba.

Njegove trditve temeljijo na izkušnji največje pandemije v zapisani zgodovini, ki je prizadela približno tretjino svetovnega prebivalstva.

Akutna okužba dihal je bila znana kot španska gripa, o čemer so prvič poročali v španskih časopisih.  Medicinski strokovnjak pojasni, zakaj so virusi manj aktivni in se poleti manj širijo.

Trdi, da so sončna svetloba, svež zrak in improvizirane maske za obraz lahko v veliko pomoč, tako kot so bile pred stoletjem.

Takrat, ko se je gripa širila po vsem svetu, so vlade uveljavile izolacijo, karanteno in odvračale tudi javna zbiranja.  Vendar pa so izkušnje pokazale, da bolniki, ki se zdravijo na prostem, okrevajo bolje kot tisti, ki se zdravijo v zaprtih prostorih.

Piše, da so smrti med pacienti in okužbe med medicinskim osebjem preprečili s kombinacijo svežega zraka in sončne svetlobe, in dodal, da je to znanstveno dokazano.

Pojasnjuje, da zunanji zrak deluje kot naravno razkužilo, ki lahko ubije gripo in druge škodljive mikrobe, medtem ko sončna svetloba deluje kot bakterija in ubija virus gripe.

Najhujša mesta med pandemijo so bile vojašnice in vojaške ladje, zato so bili vojaki in mornarji v večji nevarnosti zaradi gripe in drugih okužb, ki so ji sledili. Verjetno je bil glavni razlog za širjenje gripe tudi repatriacija čet.

Tako kot v primeru Covid-19 je večina bolnikov umrla zaradi pljučnice in drugih zapletov.

Zdravnik v bolnišnici v mestu Boston je ugotovil, da so najtežje bolni mornarji v slabo prezračenih prostorih, zato se je odločil, da jih bo postavil v šotore zunaj.  Ko je bilo vreme lepo, so bili zunaj šotorov izpostavljeni soncu.

Takrat se je široko uporabljala terapija na prostem za žrtve z Zahodne fronte, pa tudi za bolnike s tuberkulozo.  Režim na prostem je bil priljubljen, dokler ga v petdesetih letih niso nadomestili z antibiotiki. Po enem poročilu je ta terapija v bolnišnici v Bostonu zmanjšala smrt s 40% na 14%.

Hobday pojasnjuje da so na prostem bolniki manj nagnjeni k bakterijam, ki so prisotne v bolnišničnih oddelkih, saj je čisti zrak ustvaril večinoma sterilno okolje.

Znanstveniki na obrambnem ministrstvu so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja dokazali, da je svež zrak naravno razkužilo. Ugotovili so, da nekaj v njem, imenovano Faktor odprtega zraka, ubija bakterije in gripo v zraku učinkoviteje kot zrak v zaprtih prostorih.

Odkrili so tudi, da je mogoče te razkuževalne moči ohraniti tudi v zaprtih prostorih, če je prostor pravilno prezračen.

Vendar so v času, ko so ga odkrili, zdravljenje na prostem nadomestili z antibiotiki, zato svež zrak ni več sodeloval pri nadzoru okužb in oblikovanju bolnišnic.

Hobday pravi:

»Odlaganje okuženih bolnikov na sonce je morda pomagalo, ker inaktivira virus gripe.  Prav tako ubija bakterije, ki povzročajo pljučne in druge okužbe v bolnišnicah.

Med prvo svetovno vojno so vojaški kirurgi rutinsko uporabljali sončno svetlobo za celjenje okuženih ran. Vedeli so, da je to razkužilo. Niso vedeli, da je ena od prednosti, ko bolnike postavljajo zunaj na sonce, v tem, da lahko sintetizirajo vitamin D v svoji koži, če je sončna svetloba dovolj močna.

To je bilo odkrito šele v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Zdaj so nizke ravni vitamina D povezane z okužbami dihal in lahko povečajo dovzetnost za gripo.

Tudi biološki ritmi našega telesa vplivajo na to, kako se upiramo okužbam. Nove raziskave kažejo, da lahko spremenijo naš vnetni odziv na virus gripe.  Tako kot pri vitaminu D tudi v času pandemije 1918 ni bila znana pomembna vloga sončne svetlobe pri sinhronizaciji teh ritmov. "

Kar zadeva kirurške maske, so jih nosili tudi pred stoletjem, a ker se ne tesnijo okrog obraza, nudijo le delno zaščito in ne filtrirajo majhnih delcev v zraku.

Zato so uslužbenci bolnišnice v Bostonu nato iz petih plasti gaze naredili improvizirane maske za obraz.  Njihov okvir je ustrezal obrazu in preprečil, da bi se filter dotaknil ustnic in nosnic, zamenjali pa so jih vsaki dve uri.

Poleg tega sta bili osebni in okoljski higieni v bolnišnici na višji ravni.

Drugi dejavnik, ki je prispeval k razmeroma nizkim stopnjam okužb in smrti, je bila hitrost postavitve začasnih bolnišnic na prostem.

Torej, Hobday zaključuje:

"Danes številne države niso pripravljene na hudo pandemijo gripe. Njihove zdravstvene storitve bodo preplavljene.  Cepiva in protivirusna zdravila lahko pomagajo.  Antibiotiki so lahko učinkoviti pri pljučnici in drugih zapletih.  Toda večina svetovnega prebivalstva ne bo imela dostopa do njih.

Če bo prišlo še leto 1918 ali se bo kriza Covid-19 poslabšala, zgodovina kaže, da bi bilo morda smiselno imeti šotore in vnaprej izdelane oddelke pripravljene za reševanje velikega števila hudo bolnih primerov.  Tudi veliko svežega zraka in malo sončne svetlobe bi lahko pomagalo. "

Ni komentarjev